MEMDUH ŞEVKET ESENDAL VE F. SCOTT FITZGERALD ÖYKÜLERİNDE SOSYAL KAYGILAR


Özet Görüntüleme: 22 / PDF İndirme: 7

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14480843

Özet

Yaşam, iki veya daha fazla organizma ya da mekanizmanın karşılıklı olarak birbirlerini etkilemelerinde kullanılan her yola, sözlü ya da yazılı bilgi alışverişine dayanan bir iletişim işlemidir. İletişim her zaman eş zamanlı ve aynı bağlamda gerçekleşmeyebilir. Örneğin yazarlar, araya yüzyıllar girse de okurlarıyla, metinleri aracılığıyla, bilgi alışverişi halindelerdir. İletişim aracı olarak öyküler, gerçek ya da gerçeğe uygun olay ve durumların verilmek istenen mesaj ya da mesajlara uygun bir biçimde kurgulanıp ayrıntıya girilmeden anlatıldığı yazınsal türlerdir. Öyküler, hem eserin ortaya çıktığı dönemin ruhunu hem de eser sahibinin dünya görüşünü, değer yargılarını, iç dünyasını, dış dünyayı anlamlandırma biçimini, sunduğu kurmaca dünyanın gerçekle nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu, kaygılarını yansıtırlar. Düşündüren, duygulandıran, toplumsal, politik ve tarihsel mesajları olan, diğer yazınsal metinler gibi ait oldukları toplumun kültürü içinde özel bir yeri olan eserleridir. Öyküleriyle yazın dünyasında yer etmiş yazarlardan Memduh Şevket Esendal (1884-1952) ve F. Scott Fitzgerald (1896-1940) aynı dönemde yaşamış, benzer kaygıları öykülerinde yansıtmış yazarlardır. İki yazar da öyküleriyle dönemin kadınında buna bağlı olarak toplumda ortaya çıkan bozulmayı anlatmaya çalışmışlardır. Esendal, eski dönemin kadın tiplemesi ile batılılaşmanın etkisi altında ortaya çıkan yeni kadın tiplemesini karşılaştırırken kadınların nasıl olmalarına yönelik kişisel fikirlerini dile getirmiştir. Fitzgerald ise öykülerinde sürekli olarak uçarı, paraya önem veren, ahlaken zayıf kadın tiplerini ele alırken sosyal yapıdaki olumsuz değişimleri vurgulamıştır. Bu çalışma, Esendal’ın Kızımız, Fitzgerald’ın Winter Dreams (Kış Düşleri) adlı öykülerinden hareketle, benzer konuları ele aldıkları öykülerle de destekleyerek, iki yazarın sosyal kaygılarını tespit ederken aynı dönemin iki farklı toplumunun sosyal panoramasını yansıtmayı amaçlamaktadır. 

Referanslar

Çetişli İ. Batı Edebiyatında Edebi Akımlar. Akçağ Yay. Ankara, 2012.

Çetişli, İ. Memduh Şevket Esendal. Akçağ Yay., Ankara, 2004.

Donaldson S. “Money and Marriage in Fitzgerald’s Stories”, Jackson R. Bryer, The Short Stories of F. Scott Fitzgerald New Approaches in Criticism, The University of Wisconsin Press, 1982.

Erden A. “Çağdaş Türk Öyküsünde Deneysellik, Yaratıcılık, Yeni Arayışlar ve Yönelimler”. Adam Öykü, S. 35, Temmuz-Ağustos, 2001.

Ergin, S. F. Scott Fitzgerald’ın İki Amerikası Yazarın Eserlerinde “Doğu” ve “Orta Batı” ikilemi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları No: 6. 1982.

Esendal M. Ş. Mendil Altında. Bilgi Yayınevi, İstanbul, 2012.

Fitzgerald F. S. The Jazz Age. New Direction Bibelot, New York, 1996.

Fitzgerald F. S. Tales of the Jazz Age. New York: Charles Scribner’s Sons, 1922.

Fitzgerald F. S. The Stories of F. Scott Fitzgerald: A Selection of 28 Stories with an Introduction by Malcolm Cowley. Charles Scribner’s Sons, New York, 1951.

İleri S. “Çağdaş Öykücülüğümüze Kısa Bir Bakış Türk Öykücülüğünün Genel Çizgileri”. Türk Dili Dergisi. Türk Öykücülüğü Özel Sayısı, (1975).

Esendal, M. Ş. Otlakçı Hikâyeler I. Bilgi Yay., Ankara, 2010.

Hartnett K. S. Zelda Fitzgerald and the Failure of the American Dream for Women. Peter Long, New York, 1991.

Hook A. Modern Fiction, F. Scott Fitzgerald. Great Britain, 1972.

Mangum B. A Fortune Yet Money in the Art of F. Scott Fitzgerald’s Short Stories. Garland Publishing, Inc. New York & London, 1991.

Mizener Arthur, (1972), Scott Fitzgerald, Great Britain.

Our American Century, Jazz Age, The 20s. Alexandria Virginia: Time Life Books, New York, 1998.

Pickering J. Çev. Ümare Yazar, “Zaman ve Kısa Hikâye”. Hece Öykü. Yıl 1, Haziran-Temmuz, 2004.

Pearce R. (Ed.) The Sayings of F. Scott Fitzgerald. London, 1995.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-15

Nasıl Atıf Yapılır

Torusdağ, G. (2024). MEMDUH ŞEVKET ESENDAL VE F. SCOTT FITZGERALD ÖYKÜLERİNDE SOSYAL KAYGILAR. Academy International Journal of Humanities and Social Sciences, 2(2), 17–27. https://doi.org/10.5281/zenodo.14480843